Over ons

Over Bougie, een
sleutel tot succes

Bougie is een initiatief van mijzelf, Marie-José Lemmen. Na 10 jaar als medewerker zorg- en trajectbegeleider bij MWP Houtmaatjes te hebben gewerkt, een dagbestedingsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik mijn eigen dagbestedingsplek gestart. Het aanbod van dagbestedingsplekken voor jongeren is zeer beperkt en gezien mijn ervaring en affiniteit met deze doelgroep heb ik de stap gezet om mij hier fulltime aan te verbinden.

Het team

Marie-Jose foto
Marie-Jose Lemmen

52 jaar, gediplomeerd Z-verpleegkundige. Vanaf mijn 16e (MDGO-AW) werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

In de jaren die ik gewerkt heb bij Stichting Dichterbij in Gennep, werd het mij steeds duidelijker, dat het werken met jongeren binnen de lvg+ doelgroep mij op het lijf geschreven is. Gedragsproblematiek, psychische of psychiatrische problematiek en autisme, zie ik niet als een probleem maar daagt mij uit tot het vinden van oplossingen en of mogelijkheden. 

Na ruim 20 jaar ervaring als dienstverlenend coördinator bij Dichterbij, werd het tijd om wat anders te doen. Na een korte carrière switch kwam ik 10 jaar geleden terecht bij MWP Houtmaatjes als medewerker zorg en trajectbegeleiding.

Zo’n 5 jaar geleden ontstond het idee van het starten van een stoere werkplaats voor jongeren. Tijdens mijn werkzaamheden bij MWP Houtmaatjes zag ik dat jongeren met een afstand tot school en of werk net even iets anders nodig hadden dan volwassenen.

Het aanbod dagbesteding, specifiek voor jongeren, bleek summier. Jongeren vonden vaak geen passende plek of aansluiting bij de andere deelnemers, met alle gevolgen van dien.

In het klein ben ik, naast het werken bij MWP Houtmaatjes, 2 dagen per week, begonnen met 1 deelnemer, die nergens een plek kon vinden binnen bestaande dagbesteding, zijn passie was sleutelen aan scooters, gelukkig ook een passie van mij!

Met de aanschaf van een motorbrug, een gereedschapskar en een compressor ben ik begonnen in het schuurtje van mijn ouders. Na een poosje was het duidelijk dat het sleutelen in een kleine setting deze deelnemer maar ook mij, erg goed deed. Na een jaar verruilden we het schuurtje voor een grote schuur, en via mond op mond reclame kwam er een deelnemer bij. De ruimte was perfect, de faciliteiten echter niet. Na een koude winter verruilden we de schuur voor een loods met keuken en toilet. Er kwam een brug en een gereedschapskar bij en er werd heerlijk gesleuteld.

Ik zag deze jongeren opbloeien, groeien, ontwikkelen, leren. Dit gaf zo veel energie, dat ik enorm gemotiveerd was om nog meer jongeren een veilige plek te kunnen bieden en samen te werken aan een toekomstperspectief.

Daarvoor had ik een écht professionele werkplek nodig zodat ik mijn aanbod/werkzaamheden uit kon breiden.

Na een jaar in de loods, vond ik een perfecte werkplaats in Beers en de broodnodige kennis in mijn nieuwe chef werkplaats, Dennis. Alleskunner van beroep en ook ervaringsdeskundige.

Samen hebben we vanaf 1 maart 2021 de werkplaats steeds meer vorm gegeven. 

De werkplaats heeft nu 3 bruggen, een straal en een spuitcabine, een lasapparaat en sleutelen we aan brommers, scooters, motoren, pitbikes en soms ook auto’s. De werkplaats staat, de visie is duidelijk en de ruimte biedt nu plek voor 4 à 5 deelnemers per dag.

Met veel enthousiasme kan ik vermelden dat per 1 november 2021 de werkplaats 4 dagen per week geopend is. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen
Dennis voorstellen - kopie
Dennis

Onze Chef werkplaats is Dennis , 36 jaar, Nijmegenaar, monteur, autospuiter, techneut, lasser, alleskunner eigenlijk. 

Met de Kennis van Dennis komen we er eigenlijk altijd wel weer uit. Dennis is naast al deze dingen ook ervaringsdeskundige en een mooi voorbeeld voor onze deelnemers. Dat je niet persé je school hoeft af te maken om uit te blinken in de dingen die je leuk vind. 

Hij weet als geen ander hoe de jongeren te bereiken, te enthousiasmeren, uit te dagen om de techniek van een motor te leren kennen. Samen bouwen zij de mooiste projecten. Denk aan het customizen van motoren, van wat staal een prachtige werkbank in elkaar lassen, Het spuiten van motoren, airbrushen, eigenlijk te veel om op te noemen. 

Dennis is verantwoordelijk voor de technische ondersteuning op de werkplaats en natuurlijk ook tijdens het crossen met onze pitbikes, quads en buggy. Deze hersteld hij ter plaatse. Zijn gevoel voor humor wordt zeer gewaardeerd door onze deelnemers. Dennis zorgt altijd voor een prettige werksfeer!

Neem contact op